fbpx

KVKK Kapsamında Fotoğrafların Paylaşılması

Kişisel Verileri Koruma Kanunu(KVKK) ile hayatımıza giren ‘’kişisel veri’’ kavramı, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi kapsıyor. ‘’Her türlü bilgi’’ nin kapsamına giren ve gün içinde defalarca kez kullandığımız isim, soyisim, telefon numarası ya da e-posta adresi gibi veriler ilk aklımıza gelenlerden. Biyometrik kayıtlar, sağlık verileri gibi kanunun özel nitelikli kişisel veri olarak saydığı veriler ise günlük hayatta daha az rastladıklarımızdan.

Peki ya fotoğraflarımız?

Yediden yetmişe herkesin sosyal medya hesabı kullandığı ve akıllı telefonlarla sürekli çekim yaptığı bir dünyada rızamız dışında fotoğraflarımızın çekilmesini ve yayınlanmasını önlemek oldukça zor ancak imkânsız değil.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, gerek yayınladığı rehberlerde gerekse sosyal medya hesaplarında bu konuya dikkat çekmektedir. Katıldığınız bir toplantı, eğitim veya seminer gibi organizasyonlarda fotoğraflarınızın çekilmesini veya çekilen fotoğrafların yayınlanmasını istememek sizin en temel hakkınızdır. Sizin bir organizasyona katılmanız, sizden izinsiz fotoğraflarınızın çekilmesi ve bunların yayınlanması için bir onay anlamına gelmemektedir. Organizasyonu düzenleyenlerin veya sizin fotoğraflarınızı yayınlayacak olan kişilerin sizi açıkça aydınlatmaları ve hiçbir zorlamada bulunmadan sizin açık rızanızı almaları gerekmektedir. Toplu fotoğraf çekimlerinde sizin kararınıza saygı duyulmalı ve buna yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

Fotoğraf Çekimi İçin Nasıl Rıza Alınır?

Bu konuda Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun, düzenlenen toplantı ve seminerlerde aydınlatma ve açık rıza alma konusunda örnek bir uygulamaları vardır. Bu uygulama temelde katılımcılara bir aydınlatma metni sunulmasını ve katılımcılardan açık rıza alınmasını sağlamaktadır. Buna göre, toplantı salonunun girişinde ilgili kişilerin okuyabileceği şekilde aydınlatma metinlerinin panoya asılmış olması gerekmektedir. Aydınlatma yapıldıktan sonra katılımcıların fotoğraflarının çekilmesi veya sosyal medyada paylaşılması için açık rıza alınması gerekmektedir.

Açık rıza alınması konusunda örnek uygulamalardan biri, etkinliğin düzenlendiği salonda koltukların bir kısmı yeşil bir kısmı kırmızı renkli etiketlerle ayrılarak oturma düzeni oluşturulmasıdır. Kırmızı etiketli koltukların bulunduğu bölümde fotoğraf ve video görüntüsü alınamazken, yeşil etiketli koltukların bulunduğu bölümde çekim yapılabilir ve ilgili yayın organlarında paylaşılabilir.

Ayrıca yine salon girişinde sunulan yeşil renkli kokartları açık rızalarıyla yakasına takan katılımcıların fotoğraf ve videoları çekilirken, kırmızı renkli kokart takan katılımcıların görüntüleri alınmamaktadır. Kurul, düzenlediği organizasyonlarda genellikle hem kokart uygulamasını hem de koltukların kırmızı veya yeşil renkle etiketlenmesi uygulamasını beraber kullanmaktadır.

Dikkat etmemiz gereken yalnızca kendi fotoğraflarımızın çekilmemesi veya yayınlanmaması değildir. Aynı zamanda rızası olmayan 3. Şahısların çektiğimiz fotoğraflarda yer almaması konusunda da gerekli özeni göstermemiz gerekmektedir.

“Sadece kendimizin değil, başkalarının da veri güvenliği önemli! Kalabalık mekânlarda çekilen fotoğraflarda, rızası dışında üçüncü kişilerin yer almamasına özen gösterilmeli, bu mümkün değilse fotoğraf üzerinde ‘’karartma’’ işlemi uygulanmalıdır.” diyen Kurum, kişisel veri güvenliği açısından toplumsal kültürün oluşması için bir bilinç yaratmaya çalışmaktadır.

Stj. Av. Ezginaz ÇALIŞIR

Av. AYŞEGÜL ZENGİN

error: Bu sayfadaki içeriklerin kopyalanması yasaktır.

Makaleyi Paylaş

Makale Linkini Kopyala

Kopyala